Müşteri Ol
Hakkımızda
Sigorta

Özel Sağlık Sigortası Nedir ve Neden Gereklidir?

20 Şubat 2024
Hastanede işlem yapan hasta, görevliye kartını uzatmaktadır. Hastanede işlem yapan hasta, görevliye kartını uzatmaktadır.

Özel Sağlık Sigortası Önemi

Sağlık, yaşam kalitenizi doğrudan etkileyen temel faktördür. Buna bağlı olarak beklenmedik sorunlarla karşılaştığınızda kendinizi güvende hissetmek için bazı önlemler almanız gerekebilir. Tam da bu noktada özel sağlık sigortası nedir sorusunun cevabına hakim olmanız gerekir.

Özel sağlık sigortası, kişinin beklenmedik harcamalarını karşılamak amacıyla satın aldığı bir koruma hizmetidir. Bundan sonra ise özel sağlık sigortası nasıl yapılır sorusuna yanıt arayabilirsiniz. Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemek gerekir. Kişisel bilgileriniz ve sağlık geçmişinizle başvuru yaparak uygun bir poliçe seçebilirsiniz. Bu poliçe modelleri hastaneye yatış süreçlerini hızlandırabilir. Anlaşmalı olduğu kurumlar öncelikli erişim ve özel hizmet imkanı sunar. Bu sayede tedavi süreçleriniz çok daha hızlı ilerleyebilir.

Özel sağlık sigortaları denildiğinde sıklıkla dile getirilen bir kavram da tamamlayıcı sağlık sigortası seçeneğidir. Tamamlayıcı sağlık sigortası, uygun prim ödemeleri ile anlaşmalı hastanelerden hizmet almanızı sağlayan bir üründür. Özel sağlık sigortasında SGK’lı olma şartı aranmazken tamamlayıcı sigortada SGK’lı olmanız gerekir. Tamamlayıcı sigortayla SGK anlaşmalı özel hastanelerden SGK katılım payı ödeyerek hizmet alabilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortası Kapsamları

Özel sağlık sigortası, geniş kapsam sunarak kişileri farklı sağlık hizmetleriyle finansal olarak destekler. Özel sağlık sigortası neleri kapsar sorusu merak konusudur. Poliçenizin detaylarına bağlı olarak değişmekle birlikte ayakta ya da yatan hasta hizmetlerine yönelik masraflar poliçeniz tarafından karşılanır. Muayene, ameliyat, küçük müdahale, uygulanacak ilaçlar ve farklı birçok tıbbi durum için özel sağlık sigortasından yararlanmak mümkün olabilir. Poliçenin teminat şartlarını ve primi, geçmiş rahatsızlıklar, yaş, cinsiyet ve istenen teminat kapsamı etkilemektedir.

Doktor muayeneleri, laboratuvar testleri ve görüntülenme tetkikleri gibi sağlık kontrolleri karşılanabilir. Acil durumlar da poliçelerin kapsamında yer alır. Acil servis masrafları, ambulans hizmetleri ve ilk yardım maliyetleri sigorta poliçesi tarafından karşılanır. Bazı poliçe grubunda diş muayeneleri de kapsam dahilindedir. Diş protezleri gibi işlemlerin masrafları sigorta poliçeniz dahilinde ödenebilir.

Gebelik, doğum ve doğum sonrasında oluşabilecek bakım masrafları, kapsamda yer alabilir. Ruh sağlığı hizmetleri, psikoterapi seansları ve ilaç tedavileri de poliçe detaylarına bağlı olarak özel sağlık sigortaları tarafından desteklenebilir. Kaza sonrası rehabilitasyon ya da kronik oluşan rahatsızlıklar için fizik tedavi masrafları da kapsam dahilinde yer alabilir. Bazı poliçelerde genellikle yılda bir kez check-up hizmeti gibi detaylı sağlık muayeneleri sigorta kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirilebilir.

Bebek özel sağlık sigortası yeni doğanlar için oldukça önemlidir. Bebeklerinizin sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını karşılamanın en ideal yoludur. Poliçeler, geniş hastane ve doktor ağına erişim sağlar. Bu sayede hastalar ihtiyaçlarına uygun profesyonelleri ve kurumları seçme şansına sahip olabilir. Özel sigortaların en önemli noktalarından biri zihinsel rahatlıktır. Sorunlarla mücadele etmek, sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da yük haline gelebilir. Bu sayede beklenmedik durumlarda endişe duymanızı minimuma indirebilir ve stresle başa çıkabilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özel sigorta seçimi yaparken dikkatli değerlendirme yapmak doğru ve kapsamlı bir teminat tercihi için oldukça önem arz eder. Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar bulunur. Her bir poliçe kendi içinde farklı kapsamlar içerir. Muayene, ilaç, ameliyat ve acil durum hizmetleri gibi kapsamlar arasından değerlendirme yaparak ihtiyacınız uygun seçimi yapabilirsiniz.

Primler, poliçenin maliyetini belirleyen en önemli kalemdir. Ödeme kolaylıkları ve poliçe süreleri gibi faktörleri değerlendirerek bütçenize uygun olan prim seçimini yapabilirsiniz. Poliçede sigortalının üstleneceği katkı payı oranı da primi etkileyen faktörler arasında önemli bir yer tutar. Özel sağlık sigortası sorgulaması yaparak poliçede yer alan eksikleri ve istisnaları rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Bazı durumlar ya da özel tedaviler belirli şartlar altında sigorta kapsamından çıkarılabilir. Güvence olarak seçeceğiniz poliçe ile hayatınızı çok daha verimli yaşayabilirsiniz.

Ailece bir poliçe seçmek genel olarak bireysel poliçelere göre çok daha ekonomik olabilir. Aile üyelerinin ihtiyaçlarına uygun geniş kapsamlı bir poliçe hazırlığı talep edebilirsiniz. Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastaneler ve ilgili kurumlar, tedavi görmek istediğiniz yerler ile uyumlu olmalıdır. Özellikle acil durum hizmetlerinin kapsamını değerlendirebilirsiniz. Ambulans hizmetleri, acil servis masrafları ve ilk yardım gibi acil durumlar için sunulan tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetlerine göz atabilirsiniz.